Mickey Gjerris - Naturens sprog

Ingen tvivler på, at vi har brug for naturen til vores fysiske overlevelse. Mad, vand og luft skal alle have. Men ser vi kun naturen som en ressource, der kan opfylde vores fysiske behov, går vi glip af meget. For naturen kan også ses som et fællesskab vi er bundet til gennem millioner af års evolutionær udvikling. Oplægget vil diskutere forskellige natursyn og søge at vise, hvad der kan ske, hvis vi begynder at forstå mennesket som en del af et større fællesskab i stedet for verdens selvkronede konge

Mickey Gjerris er bioetiker og teolog. Han arbejder som lektor ved Det naturvidenskabelige fakultet på KU og har i snart 20 år forsket i forholdet mellem mennesker og natur og udgivet en lang række bøger og artikler om emnet, senest »Skildpaddetanker« (2017) og »Naturens sprog« (2018).

Rasmus Ejrnæs - Plads til Naturen

Biodiversiteten mangler plads. Det gør den fordi den vilde natur ikke lader sig indpasse i vores dyrkede økosystemer. Den er for bøvlet. På den anden side, så vil vi ikke give slip på ejendomsretten. Så vi ender i en situation, hvor vi lyver om naturbeskyttelsen og fortsætter business as usual.

Rasmus Ejrnæs er seniorforsker i biodiversitet ved institut for bioscience på Aarhus Universitet. Rasmus har forsket og rådgivet om biodiversitet og naturbeskyttelse i årtier - eksempelvis som projektleder for BIOWIDE og Biodiversitetskortet og nøgleperson i den nationale naturovervågning og vurdering af biodiversitetens tilstand og udvikling.

Simon Leed Krøs - Sommerfugleeffekten

Danmarks Naturfredningsforenings nationale kampagne "Plads til det vilde" har til formål at indgå i dialog med danskerne om behovet for mere vild natur. Det har ført til en omrejsende virtual reality oplevelse og en national "sommerfugleeffekt", som har skabt 7.000.000 m2 plads til sommerfugle i alt fra Vestre Fængsel til tusindvis af danske haver. Hør kampagneleder og frivilligansvarlig Simon Leed Krøs fortælle om erfaringerne med at få danskerne til frivilligt at afgive plads til naturen.    

Simon Leed Krøs har i sit arbejde for Danmarks Naturfredningsforening udviklet en række succesfulde kampagner, blandt andet DN's bidræberkampagne, som fik stoppet brugen af neonikotinoider på danske rapsmarker, og "Plads til det Vilde", som sætter fokus på vigtigheden af vild natur. Han varetager desuden Danmarks største citizen science projekt, Biodiversitet Nu (NaturTjek) med over 40.000 app-brugere og DNs frivilligindsats i KYSTSEKVENS projektet, som via MiljøDNA skal kortlægge biodiversiteten i havet langs de danske kyster. Simon er uddannet Cand.Ling.Merc på Aarhus Handelshøjskole, og har arbejdet som Kontaktchef på reklamebureau og Marketingchef i vindmøllebranchen.   

 

 

Ordstyrer

Peter Friis Møller